fbpx

Milyen eszközök és beállítások szükségesek az online oktatáshoz?

Szerencsére úgy alakítottuk ki az Oktassonline felületét, hogy minimális felszereléssel, minimális befektetéssel is használható és élvezetes legyen. Számítógépe, laptopja szinte mindenkinek van, a háztartásokon belül általában található legalább egy darab. Ha ezt elérjük, és még internetkapcsolatunk is van, akkor lényegében indulhat is az online oktatás, tanulás!

Összeszedtük, hogy milyen kiegészítőkkel tehetjük még komfortosabbá a tanulást, illetve okítást, és azt is megnézzük, hogy mi milyen kényelmi funkciókkal kedveskedtünk felhasználóinknak. A koronavírus idején kiderült, hogy nagyobb szükség van megbízható online oktatási rendszerekre, mint valaha, és ahogy azt eddig is sejtettük, nem csak az általános iskolásoknak segítség, ha van ilyen lehetőségük. Vágjunk is bele, és nézzük meg milyen egyszerű az egész!

Webkamera, mikrofon, világítás

Ha régi típusú géped van, vagy ha kiemelkedő minőséget szeretnél a videóidon, akkor érdemes külön kamerát, vagy egy webkamerát beszerezned. Ez optimalizálja a fényerőt, a kontrasztot, különböző szűrőket is állíthatunk be rajta: a régi időket fekete-fehérben, a modernkori festészetet színesben mesélhetjük el… stb.

Jó ötlet mindenképp egy fej-vagy fülhallgató beszerzése, illetve a prémium minőség érdekében külön mikrofont, webkamera mikrofont is használhatunk. A modern laptopokon mind a kép-mind a hangminőség megfelelő lehet egy relatíve jó felvétel elkészítéséhez, nem szükséges kiegészítőket vásárolni a fülesen kívül. Még a modern mobilok is csúcsminőséget képesek felvenni mostanság, a lényeg, hogy megfelelő minőségben töltsük fel az anyagot az Oktassonline-ra.

Le-és feltöltés varázsütésre

Ha az internet jelerősségét nem is, de a le-és feltöltés menetét tudjuk befolyásolni! Készítettünk hát egy olyan felületet, ahol játszva töltheted fel szinte bármilyen formátumban a jegyzeteidet, kurzusaidat. A másik oldalon a diákok is boldogok lesznek, amiért egy ilyen precíz munkát adsz ki a kezedből.

Kép a képben funkció

Felmerül a kérdés, hogyan fogunk így jegyzetelni? Hiszen, ha mindig megállítjuk a videót, hogy közben leírjuk a füzetünkbe a lényeget, vagy megnyitunk egy szövegszerkesztőt, hogy oda rögzítsük a gondolatainkat, akkor ezzel rengeteg idő elmegy. Ehelyett inkább arra a megoldásra szavaztunk, hogy a videó, a hanganyag akkor is fusson, akkor se álljon meg, ha a tanuló egy teljesen másik alkalmazásban, egy másik programban dolgozik. Tehát bárhol lehet jegyzetelni, bármilyen más oldalon lehet böngészni, miközben a háttérben, illetve a képernyő valamelyik sarkában zajlik az oktatás.

Emlékeztetők, időzíthetőség

Ha szeretnél ütemtervet készíteni a hallgatóidnak, akkor beállíthatod, hogy a tananyag részletekben, bizonyos időközönként jusson el a diákjaidhoz. Ezzel elérheted, hogy rendszeresen házi feladatokat, projekt munkákat, érdekességeket, kiegészítéseket, vagy épp az alap tananyagot is kényelmes részekre osztva kelljen feldolgozniuk. Több hónapra előre beoszthatod a tanulási rendet, miközben te akár a világ másik felén kirándulhatsz, vagy épp teljesen offline módban kertészkedhetsz otthon. Ez hogy tetszik?