fbpx

Hogyan használd az internetet a lehető leghatékonyabban?

Ha tanulni vágysz, de nem tudod, hogyan fogj hozzá

Manapság már az idősebb korosztály is egyre inkább érdeklődik az internet, a számítógépes megoldások iránt. Különösen a világháló nyújtotta információ mennyiség az, ami kortól nemtől függetlenül lenyűgözi a tanulni, szórakozni, ismerkedni vágyókat

Sosem késő elkezdeni az online felületek használatát, de akinek nincs ott mindig egy unoka, egy gyerkőc a gyorstalpalók megtartásához, azoknak kicsit nehezebb dolguk van, és akár veszélyes helyzetbe is kerülhetnek az internet használata közben. Most összeszedtünk néhány olyan tippet, ami segít eligazodni az alapvető keresők és keresési lehetőségek között, hogy egy-egy problémát akár teljesen egyedül is kezelni tudjunk, ha elakadunk valahol.

Kik vannak veszélyben az internetet használók közül?

Leginkább a gyerekek, illetve az idősebb, még amatőr felhasználók lehetnek veszélyben, ha bizonyos ismeretek hiányában meggondolatlanul, vagy óvatlanságból, de rossz esetben akár visszaélés következtében veszélybe sodródnak. Itt gondolhatunk az arc nélkül kommunikáló vadidegenekre a közösségi oldalakon, a nehezen emészthető, rosszindulatú kommentekre a világ bármely pontjáról.

happy beautiful little girl student sitting in blackboard background and using mobile pad computer studying through online e-learning system.

Gyakori nehézség például a kezdő felhasználók között a biztonsági beállítások figyelmen kívül hagyása. A nyilvánosan megosztott privát adatok, tartózkodási helyek, családtagok, vagy akár bankszámlaadatok komoly rizikót jelenthetnek a bűnözőkkel szemben. És sajnos ezügyben a profinak hitt kamaszok sem járnak az élen, hiszen nagyon sokszor naivan, alaptalanul vesznek részt olyan online cselszövésekben, viccesnek hitt „tréfákban”, vagy épp bűncselekményekben, melyek az egész életüket rossz irányba terelhetik.

Nyugalom! Ez mind könnyen kezelhető!

Szerencsére rém egyszerűen elkerülhetők ezek a dolgok, ha az ember nyitott szemmel jár, illetve az egyik legcsodálatosabb találmányt: a keresőmotorokat használja a bizonytalan helyzetek kibogozására. Van néhány olyan fórum, olyan tudásgyűjtemény, aminek, ha nem is feltétlenül, de nagyrészt hinni lehet. Ha emellett a személyes ismeretségi körünkben, vagy esetleg szakértők szerint is megbízható oldalakat, hiteles információkat találunk, akkor nincs mitől tartani.

Teljesen kezdőként érdemes néhány informatika órát venni, vagy legalább egy online oktatási programig eljutni valamelyik barátunk, gyerekünk, ismerősünk segítségével, ahol szépen részletesen megtanulhatjuk az alapszintű felhasználói ismereteket

Érdemes videókat nézni!

A legnagyobb videómegosztón például szinte bármilyen témában találhatunk amatőr, vagy szakértő előadókat, akik megosztják velünk a tudásukat. Ha táblázatokat szeretnénk szerkeszteni, weboldalt szeretnénk létrehozni, zenét vágnánk, videót, képet szerkesztenénk, vagy szeretnénk telepíteni egy játékot, egy könyvelő szoftvert, egy új vírusirtót, webkamerát, és még sorolhatnánk, akkor sokszor elegendő, ha a videómegosztón rákeresünk a kulcsszóra és megnézzük, mások hogyan csinálták ezt lépésről lépésre.

Nem kell angolul tudni, de előnyös!

Sok előnye van annak az informatikában, aki legalább alap- középszinten beszél angolul. Nem csak azért, mert a programok egyes fajtái angolul működnek, hiszen ezt manapság már szinte mindig beállíthatjuk magyarra is, hanem azért, mert angolul sokkal több tudásanyagot lehet elérni. 

Azoknak, akik nem tudnak angolul, érdemes beállítani az oldalak automatikus fordításának lehetőségét. Vagyis elég, ha egyetlen szót keresünk angolul, majd a találatokat megnyitva szépen lefordíttatjuk a cikket magyarra, ahol már egészen tűrhető fordítások elérhetők. A videók esetében nagyon sokszor elérhető magyar felirat az előadásokhoz.

Online tanulni élvezetesebb, mint valaha!

Nem csak magáról a netezésről, de bármilyen érdekes témáról kényelmesen okosodhatunk manapság az otthon kényelméből. A koronavírus járvány nagyon drasztikusan ugyan, de megmutatta a világnak az otthoni tanulás és tanítás előnyeit, hátrányait egyaránt. A hátrányok egyébként nagyon sokszor épp abból fakadnak, hogy eddig nem volt még ennyire égetően szükség a profi megoldásokra.  

Mi azon dolgozunk, hogy egy játszva tanulható, felhasználóbarát oldalt hozzunk létre a tanulni és tanítani vágyóknak. Maga az ötlet nem újkeletű, a megvalósítás azonban nagyon is az, hiszen a minőségi tananyag mellett rendszeres pénzkereseti lehetőséget, biztonságos távoktatást is biztosít az érdeklődőknek.