fbpx

Ki hogyan tanul otthon a pandémia idején?

Idén te is kipróbáltad, milyen?

Sokakat kényszerített a vírushelyzet az otthoni oktatási rendszer alkalmazásához. Sokaknak meggyűlt a baja ezzel a hirtelen változással, de éppen ezért mi sem állítjuk, hogy mindenkinek jó megoldás lenne. Eddig is ismertük a magántanulóság fogalmát, de ez korántsem volt egyenlő a bezártsággal. Gyakori volt, hogy a magántanulók is magántanárral személyesen, vagy kisebb tanulókörökben, alternatív iskolákban gyakorolták az anyagot.

Idén az ovisoktól az egyetemistákig és felnőttképzésig mindenki a karosszékéhez kötve tanult, amennyiben lehetősége, érkezése volt rá. Mennyire hatékony ez? Valaki kifejezetten élvezte, valaki ég a vágytól, hogy oviba, iskolába, egyetemre mehessen és hús vér embereket lásson, és addig képtelen egy perccel tovább a vizsgára készülni. Egy biztos: lesznek még hasonló szituációk a világban, egyre többen igyekeznek egy hosszútávú stratégiát kiépíteni erre az eshetőségre is.

A koronavírus járvány zavarbaejtően váratlanul érkezett

Persze sokan és sokféleképpen következtettek arra, hogy hasonló pandémiás helyzetek előfordulhatnak a világban, de olyan határozottan senki nem merte volna megjósolni, hogy felkészülhessünk rá, új infrastruktúrát, oktatási rendszereket, új munkahelyeket, újfajta
egészségügyi rendszereket, extra mennyiségű gyógyszert és védőfelszerelést készítsünk elő év elejére. Egy ilyen derült égből villámcsapás helyzetben nyilván lassabban reagáltunk, mint ne adj isten a legközelebbi alkalomnál tennénk.

Nem csoda tehát, ha ez az elnyúló, és teljesen újszerű helyzet rengeteg mindenkit megviselt, de azt is szem előtt kell tartani, hogy sokaknak épp ez adott könnyebbséget, és pár hónap otthoni munka, tanulás után sokan akadnak, akiknek semmi kedvük állandóra visszatérni a tömegközlekedés, irodai, iskolai közeg zsúfoltságába.

Ha a járványhelyzet egy-két hetét vesszük csak górcső alá, és nem az extrém, hónapokon át tartó helyzetet, akkor már egészen releváns következtetéseket levonhatunk a jövő mobilitási, illetve oktatási és munkaügyi megoldásairól. Nagyvállalatok és kis cégek egyaránt
gondolkoznak a lehetséges folytatáson, melyben jóval több helyet fog kapni a home office és e-learning lehetősége is.

Személyiségfüggő, hogy mennyire vagyunk besózva

Az emberek személyisége teljesen egyedi, de az a legtöbbekről elmondható, hogy egyaránt hordoznak magukban extravertált és introvertált jegyeket is. Azok, akik több introvertált jellemvonással rendelkeznek, illetve a munkájuk, főbb tevékenységeik a csendes, magányos időtöltésben érvényesülnek leginkább, ők nagyvalószínűséggel fellélegeztek, hogy végre nem kell naponta az utcára lépni, és komfort zónán kívül létezni folyamatosan.

Sokaknak ez a kedvenc időszakuk volt az évben!

Nem jelenti azt, hogy közülük mindenki barátok, család és szerelem nélkül kívánja leélni az életét, csak arra célzunk, hogy pár hét magányt nem hogy tragikusnak, de épp ellenkezőleg: üdítőnek érezhetnek. Ők lesznek azok, akik most azt érzik: végre van időm átrendezni a mappákat a gépen, végre készítek még táblázatokat a csapatomnak, ami átláthatóbb, mint a régi.

Végre átrendezem a kamraszekrényeket és végre hetente többször is időm lesz takarítani. A könyveket is előszedem, a legérdekesebb videók és interjúk egy-két órával tovább vannak velem, és végre egyáltalán nem kell plázában sétálnom, vagy villamosra szállnom.

Volt, aki félig beleőrült…

Az erősen extrovertált típusok valószínűleg két nap után feladták az íróasztalt és videóchat maratonokba fogtak, a kis korú sajtkukacok pedig többnyire akár a szószoros értelmében a falba verték a fejüket, vagy legalábbis csupa nagyon bosszantó dolgot műveltek a lakásban, ezért őket valószínűleg matekóra közben is inkább az udvarra, vagy a zuhany alá zavarta a szülő.

Ha te is inkább extrovertált vagy, biztosan napok elteltével hiányérzeted volt, ha a barátaidra, a családodra, a randikra, vagy épp a bulizásra gondoltál. Esténként megnézted a tavalyi nyaralás fotóit? A közösségi oldalakon egy nap többször kitetted a kedvenc nyári slágereidet és online söröztél a haverokkal? Nos, neked nem lehetett könnyű ez a pár hónap.

A következő írásunkban megnézzük, hogy a különböző mobilitási, mesterséges intelligenciával összefüggő, vagy a magyarországi oktatásban kialakított oktatási
rendszerekben hogyan változik a pedagógusok, szülők és gyerekek, vagy a felsőoktatásban tanulók hozzáállása, és megpróbáljuk kitalálni, mire lesz szükség 2025-ben a suliban.