fbpx

Hogyan taníts otthon?

Valakinek muszáj, valaki önként jelentkezik

A koronavírus járvány kapcsán kialakult rendhagyó helyzetben sok szegmensben feje tetejére állt a világ. Nem volt ez másképp az oktatásban sem. Sohasem tapasztalt gyorsasággal kellett reagálni a változásra, amit az otthon ragadt diákok, szülők és tanárok fizikai távolsága eredményezett. Szinte azonnal született megoldás, még ha néhol hibás is, mégis áthidalja ezt az időszakot és minimalizálja a veszteségeinket

Akik most otthonról tartják a matek órákat, biológia órákat főleg, akik a tesi órákat, már bőven megtapasztalták a rendszer előnyeit és hátrányait egyaránt. Hovatovább, kiderült, hogy van néhány olyan szempont, ami miatt a későbbiekben is érdemes lenne, legalább részben az online oktatást fenntartani. Összeszedjük a pro és kontra érveket, és bemutatjuk, miért választják sokan ezt a lehetőséget akár mellékállásként is.

Kik azok, akiknek most muszáj alkalmazkodni?

Nagyon sokan, akik most otthonról tanítanak, még nagyobb kihívásba ütköztek, mint a diáksereg. Hiszen a magyarországi pedagógusi szakma egyre idősödik, nem ritka az olyan iskola, ahol az átlag életkor 55 feletti. Nem mindenkinek természetes, hogy az e-napló, az e-mail, a közösségi oldalak mellett még streaming szolgáltatásokat, applikációkat, okos eszközöket használ és kombinál. Illetve, ha mégis, akkor sem magától értetődő és nem is elvárás feléjük.

A fiataloknak sem fenékig tejfel

És mielőtt azt hinnénk, hogy minden az életkoron múlik: nem. Nagyon nagy stressz akár a home office-ban dolgozó fiatal munkavállalók számára is, hogy az élő felvételeken elcsúszik a hang, belevágnak egymás szavába az üzleti tárgyaláson. Előfordulhat, hogy bedöglik az internetszolgáltató, frissül a gép, lemerül a gép, vagy életünk szerelme is épp 5 méteren belül kiabál az ügyfelével, miközben a másik is beszélget.

A nonverbális jelek, a személyes kisugárzás nagy része elvész, kimarad, a testbeszéd 80 %-a körülbelül kimarad a videóchatből… Minden apróságért telefonálni kell, hiszen nincs „kéznél” senki, hogy gyorsan megkérdezzük. Ilyen és ehhez hasonló apróságok ugyanúgy megkeserítik a fiatal korosztály életét is.
A különbség inkább az, hogy nekik ez eddig is viszonylag természetes volt, még ha nem is ilyen mennyiségben.

Hogyan lehet hatékonyabban tanítani otthonról?

Az évek, évtizedek rutinját megtörve most újra előtérbe kell helyzeni a felkészülést, a jegyzetek készítését.

Miért? Mert élvezetes lehet ugyan a beszédhangunk és az élvezetes történetmesélés is, mégis kézzelfoghatóbb a kisdiákok, és persze az egyetemisták számára is a logikus jegyzet, vázlat, szemléletes bemutató, esetleg videók, diavetítések. Ha ilyesmivel is készülsz az órád előtt, akkor garantáltan több mindent jegyeznek meg a diákok, jobban lekötöd a figyelmüket, és népszerűbb is leszel a köreikben.

Ezt a legtöbb tanár később el is küldi a hallgatóságnak, hogy támpont maradjon a tanulásban. Ha nem adod oda, akkor is fennáll az esélye, hogy saját használatra lefotózzák az anyagot, tehát szinte felesleges is ezt visszatartani a mai kép-és hangrögzítés világában.

Saját dolgozószoba

Szintén jó ötlet kialakítani egy dolgozósarkot, dolgozószobát, de legalább egy tiszta munkafelületet a hálóban, ahol magadra csukhatod az ajtót, van természetes fény, és nem hallatszik be az egész család, a háziállat, vagy épp a szomszédok zaja. Sokaknak még előnyös is, hogy nem kell szerepelniük személyesen, és ettől sokkal magabiztosabban tudnak előadni.

Figyelj arra, hogy lehetőségedhez mérten szerezz be korrekt informatikai eszközöket. Nem kell a legdrágább, jó a használt, a lényeg, hogy olyanokra bízd a választást, akik értenek hozzá, és pár tízezer forintot fektess ebbe, hidd, el nem fogod megbánni!

Neked bejön az e-oktatás?

Ha igen, akkor lehet, hogy érdemes lenne folytatnod még a járványhelyzet után is. Egy felhasználóbarát platform, extra pénzkereseti lehetőség és rengeteg tanítható, tanulnivaló téma vár rád, ha szeretnéd a tudásodat megosztani másokkal is. Az online térben többszörösen megtérülhet, ha egyetlen jól elkészített videódat például végtelenszer végignézhetik az érdeklődők anélkül, hogy megmozdulnál. Izgalmas?

Várunk szeretettel az Oktassonline oldalán!