fbpx

Miért jelentkeznek ilyen kevesen egyetemre?

Nemrégiben kijöttek az eredmények az idei felsőoktatási jelentkezésekről, és nagyon régen látott aluljelentkezés jellemezte a felvételizőket. Vajon hogyan lehetséges ez? Igyekszünk választ találni arra kérdésre, hogy milyen irányba indulnak a tanulni vágyók, dolgozni vágyók, dolgozni kényszerülők, illetve az oktatók a mai világban Magyarországon.

Bizonyos prioritások teljesen áthelyeződtek az elmúlt 1-2 évtizedben, ami az oktatást, továbbtanulást illeti. Sokmindenben fejlődött az iskolák szemlélete, technikai felszereltsége, sokmindenben persze még mindig alulmarad egyes nemzetközi sztenderdekhez képest. Egyre nagyobb igény van a minőségi oktatásra, magántanárokra, korrepetálásokra, személyi edzőkre, személyes tanácsadókra, hiszen egyre fontosabb az átlagember számára is, hogy egy hatalmas kínálatból a minőséget, az ár-érték arányban legmegfelelőbbet választhassa ki.

Miért kevésbé vonzó a főiskola, egyetem?

Az idei évben mér számszerűen is jól látszott, hogy a hazai egyetemekre jelentkező magyar diákok száma csökken. Sok külföldinek még mindig vonzó alternatíva a különböző világhírű magyar karok látogatása, az itthoniak azonban egyre többen külföldre mennek továbbtanulni. Nekik már a jelentkezés előtt létszükséglet, hogy magas szinten tanuljanak idegen nyelveket, ezért már a legkisebbeket, az óvodásokat is gyakorta viszik különtanárhoz, magánóvodába, magániskolába a tehetősebbek.

Mióta alapfeltétel lett a nyelvvizsga

Akik itthon tervezik a továbbtanulást, szintén nem boldogulhatnak nyelvtudás nélkül, amit egy általános iskolában, közintézményben változó szinten, változó intenzitással sajátíthatnak el. Nem is beszélve azokról, akik nem rendelkeznek különösen jó nyelvérzékkel, speciális támogatásra lenne szükségük ahhoz, hogy nyelvvizsgát szerezzenek.

Nem mindegy mennyibe kerül az oktatás

Nekik is marad tehát a magántanár, vagy a lemondás a diplomáról. A továbbtanulás mellett az albérleti és megélhetési költségek is egyre magasabbak a bevételi forrásokhoz képest, nagyon sokan ezért nem vállalják be a tandíjat, diákhitelt, vagy a költözést. Illetve, akik egyetemre mennek, sokkal később költöznek el otthonról, mint ahogyan arra igényük, ambíciójuk lenne, hiszen egy minimálbérből, diákmunkából nehezen tudják, akarják finanszírozni a fővárosi, nagyvárosi lakhatásukat is, nem beszélve a többi költségről.

Nem mindegy mi a célunk a tanulással

Ahogyan a mi oldalunk is szakképzett, ambiciózus oktatókat tömörít össze egy csoportba, egy platformra, úgy a kereslet is megnőtt a szakértők iránt, akik képesek hatékonyan, személyre szabottan átadni a tudásukat. Sokan úgy vannak vele, hogy ha már fizetnek, és ha már befektetnek a jövőjükbe, akkor cserébe egy gyakorlatias, hasznos és hozzájuk igazított képzést várnak. Nagyon sok fiatal célirányosan dolgozik az ötletei megvalósításában, és ehhez leginkább az internetet hívja segítségül.

A fiatalok az online lehetőségeket helyezik előtérbe

Az online felületek gyorsaságot, hatékonyságot, kötetlenséget vihetnek a tanulásba, ha valaki igazán jól használja ezeket. Jellemzően nem csak a fiatalok, a középkorú és idősebb korosztály is kiveszi a részét a net használatból az online kommunikációs, vásárlási és ügyintézési platformokon.

Miben segíthet az Oktassonline?

Nálunk egyre több olyan tanárt, szakembert megtalálsz, aki ingyenes tartalmai mellett különórákat, fizetős anyagokat is biztosít a jelentkezői számára. Ha tanárként úgy érzed, van, amiben tudnál segíteni azoknak, akik hozzád fordulnak segítségért, akkor tedd próbára magad egy ingyenes regisztrációval, és töltsd fel a profilodat, blogolj, tájékozódj! Tanulóként, mivel teljesen szabadon válogathatsz az oktatók közül, eldöntheted, hogy kihez szeretnél fordulni, és könnyen lehet, hogy az eddigi nehézséget jelentő tárgyak is könnyen érthetővé, élvezetessé válnak számodra.

Ha ezután úgy érzed, mégis megpróbálod az egyetemet, szeretnél költségtérítéses szakokra bekerülni, vagy épp továbbképezni magad, mesterszak helyett valami gyakorlatias tanfolyamon vennél részt, esetleg csak úgy szórakozásból tanulnál valami újat, akkor szintén egy-két kattintás, és követheted az oktatói csapatunkat!