fbpx

2020 Ősztől fenekestül felfordul az OKJ-s képzések rendszere!

Milyen alternatívákban gondolkodhatsz?

Már 2019-ben megjelent a közlönyben, hogy 2020 őszétől jelentős változásokra számíthatsz az OKJ-s képzések listájában, időtartamában. Egyes képzések teljesen megszűnnek, egyes képzések átalakulnak, összevonódnak, illetve sok esetben növekszik a minimális képzési idő, és akár évekkel meghosszabbítják az elvégzésükhöz szükséges időtartamot, óraszámot.

Mostmár egyre tisztábban körvonalazódnak a pontos változtatások, és sokaknak már az utolsó pillanatban kell majd idén eldönteniük, belevágnak-e egy képzésbe a megszokott módon, vagy többletköltség, és többlet időráfordítás mellett vállalják a változásokkal járó kellemetlenséget, vagy csúszást. Sokaknak pedig egyáltalán nem lesz választási lehetőségük, melyik rendszerben indulnak el, hiszen még most végeznek a gimiben, vagy épp nem állnak készen a beiratkozásra egyéb okokból kifolyólag.

Mik a legfontosabb változások az új OKH.s tanfolyamokban?

Szinte minden területen változik a képzési idő, vagy képzési forma. A leginkább szembetűnő különbség az egyes szakok esetében, hogy a levelező, vagy esti képzés helyett csak szakiskolában, nappali tagozaton, iskolarendszerű formában végezhető majd el. Ha főállásban, vagy akárcsak mellékállásban dolgozol, ez már hatalmas hátrányt jelenthet, hiszen
nem feltétlenül tudsz majd az iskolai órarendekhez alkalmazkodni.

Az eddigi durván 30-ról kb. 200-ra nyúlik majd a nappalis diákként végezhető szakok listája. Ráadásul nem egy, hanem 2 év alatt lesznek megszerezhetők a korábbi gyorstalpalók által garantált végzettségek, papírok.

Fizetős részszakképesítésekre is szükség lehet!

Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy az iskolarendszerű, nappali képzést követően még részszakképesítések megszerzésére is szükség
lehet egy-egy szakirány esetében. Ezeket plusz költség és plusz időráfordítás fejében magánúton intézhetjük az arra alkalmas iskolákban, továbbképző helyeken.

Azonnal használható tudás, vagy papír kell inkább?

Nehéz megmondani, hogy egy-egy szegmens esetében mi a célravezetőbb: a gyakorlatias, hasznos tudás elsajátítása gyorsan, egyszerűen, kötetlenül, vagy inkább a bizonyítvány, ami lehetőséget ad az elhelyezkedésre és szakmai tapasztalatok gyűjtésére. Az biztos, hogy ezentúl méginkább megfontolt döntéseket igényel a fiatalok és akár az idősebbek részéről is a karrierválasztás, karrierváltás kérdése.

Több elköteleződést, nagyobb anyagi ráfordítást kíván, és kevesebb rugalmasságot enged ez a rendszer, de ezt nem kell feltétlenül negatívan értékelni. A pedagógusok és a szülők részéről mindenesetre több odafigyelést, anyagi szempontból nagyobb tudatosságot kíván ez a módosítás.

Nézzük a pozitív oldalát is!

Mindenesetre pozitív változásként is megélhetjük a dolgot külső szemlélőként, ha figyelembe vesszük a nemzetközi trendeket. Nemzetközi szinten sokkal inkább a komplex, célirányos szakképzések a befutók, nem ennyire sokrétű és szerteágazó a képzési lista.

A magyar OKJ-s képzési lista olyan elemeket is tartalmazott eddig, melyek valójában nem teszik lehetővé a szakami út elindítását, inkább egyfajta betekintést, rálátást, vagy épp kiegészítést biztosítanak a szakterületre. Sok esetben eleve egyetemi, főiskolai, szakiskolai bizonyítvány volt szükséges egy-egy képzésre való jelentkezéshez.

Oktassonline! Miben és kinek segíthetünk mi?

Akár oktatóként, akár tanulóként lehetőséged van nálunk szakmai képzéseken való részvételre, vagy minőségi oktatásra. Ha nem a diploma, a dokumentáció a fő cél, hanem a gyakorlatias tudás megszerzése, ráadásul teljesen kötetlen formában, egyeztetés szerint, akkor kövesd az oldalunkat, és légy naprakész az aktuálisan elérhető tanárokról, szakmai anyagokról, magánórákról!

Az oldalunk csak nemrégiben indult, ezért folyamatosan bővül, és még időben lecsaphatsz a kedvenc tanáraidra a legváltozatosabb témakörökben. Ha OKJ-n tanítottál, tanítanál, de megszűnik a szakirány, hallgatókat veszítesz, vagy egyébként is kibővítenéd a portfóliódat, akkor pedig érdemes tanárként regisztrálnod, és amellett, hogy lelkes hallgatói táborra teszel szert, a bevételeidet is jelentősen gyarapíthatod saját díjszabásodnak, az online térnek és az együttműködésünknek köszönhetően!

Itt tudsz regisztrálni!