fbpx

Téged is megizzaszt az OTP online bankkártyás fizetése?

Több facebook csoportban megjelentek postok, hogy többen nem tudtak online bankkártyájukkal fizetni, vagy a kártyaelfogadók részéről is volt pár bejegyzés, nem értik miért olyan sok hirtelen a kosárelhagyók száma. A legtöbb gondot az OTP változtatása jelentette, hogy telekódot kérnek

Ez a telekód dolog rendesen kifogott rajtad? Mi is ez?

Az interneten történő bankkártyás vásárlások jóváhagyása 2020. november 4-től megváltozik és a megerősítő kód használata helyett számos esetben egy új folyamat lép érvénybe. Az új folyamat az Európai Unió erős ügyfélhitelesítést előíró (PSD2) irányelve alapján történik.

Az erős ügyfélhitelesítés azt biztosítja, hogy bárhol is történik a vásárlás, illetve a bankolás, csak a kártya használatára jogosult személy, vagyis a kártyabirtokos hitelesíthesse a tranzakciót.

Az Európai Unió PSD2 irányelve alapján a bankkártyás vásárlások és az elektronikus fizetési műveletek többségénél szükséges az erős ügyfélhitelesítés a kártyabirtokos azonosításához.

Korábban az interneten történő bankkártyás vásárlást az sms-ben vagy push-üzenetben megkapott 8 jegyű kód beírásával lehetett hitelesíteni.

2021 január 1-től pedig – ha nem állítod be amit kell a bankodnál, akkor nem fogsz tudni online vásárolni.

Ennek az az oka, hogy a bankok sorban térnek át a biztonságosabb internetes vásárlási megoldásokhoz. Internetes vásárláskor több lépcsőben kell megerősítened, hogy kártyabirtokosként jogosult vagy a kártya használatára, és jóvá kell hagynod a vásárlást.

Minden banknál más -más módon kell ezt beállítanod, de sorban küldik a bamok a megerősítő kódot tartalmazó sms-et, úgyhogy figyeld a bankodtól érkező információkat.

Hoztam példákat.

Az OTP-nél nem annyira egyszerű folyamat ez, ők úgynevezett telekódot kérnek tőled beállítani a netbankos felületeden.

A Telekód beállítás helyének megtalálása és maga a beállítás folyamata azonban nem is olyan egyszerű.

Az OTP már a beállításkor is Telekód módosításról beszél, hiszen alapvetően ez mindenkinek üres, de ha most beállítod, később persze bármikor tudod majd módosítani.

Először is be kell lépned az internetes (net)bankodba.

Ha már beléptél, akkor a bal oldali menü oszlopban keresd meg a <Bankszámla> menü pontot és kattints rá.

Utána a lenyíló oszlopban keresd meg a <Betéti kártyák, hitelkártyák> menü pontot.

A következő lenyíló menü oszlopban keresd meg a <Bankkártya adatok lekérdezése és módosítása> menü pontot és kattints rá.

A bankkártya adatok mellett, jobb oldalon van egy <Módosítás> gomb. Mellette van egy kis háromszög, kattints arra rá, felugrik majd egy ablak, és ezt fogod látni:

A nál válassz magadnak egy három számjegyből álló Telekód azonosítót, amit meg fogsz tudni jegyezni. Tetszőleges háromjegyű számot választhatsz. Ezt írd be az Új Telekód melletti mezőbe.

Utána ezt a számot írd be az alatta levő, mezőbe is, az Új Telekód megerősítés mellé. Utána kattints a zöld Módosítás gombra. Ekkor felugrik egy újabb megerősítő ablak amelyben kérik majd a jelszavad. (Itt azt a jelszót kéri a rendszer, amivel az internetes netbank felületre beléptél)

A tovább gombra kattintva még kér egy QR kódos megerősítést a rendszer, amit a mobiltelefonodon levő applikációval tudsz megerősíteni.

A mobiltelefon internetes netbank applikáció belépési felületén, csak rá kell kattintanod a jelszó megadási gomb mellett levő QR kód gombra és a telefon kameráját rá kell vinned arra a QR rajzra, amit itt láttál az előbb a Telekód módosítás során. A gép onnan már automatikusan érzékeli a QR kód azonosítást.

Ha sikeres volt a QR kódos azonosítás, akkor kapsz róla egy visszajelzést és készen is vagy.

Ne félj a netbankod jelszava ettől nem változik, amit most beállítottál az a Telekódod lesz, ha az internetes vásárlások során a netbankos jelszón túl még ezt is kérné a rendszer, a kétlépcsős azonosítás miatt. Ezek után már biztosan és biztonságosan tudod használni a bankkártyádat, és tudsz a neten keresztül vásárolni, akár, könyvet vagy tanfolyamot.

Mondjuk a Pénz a résben könyvet javaslom, mindenképp ha webshopot szeretnél nyitni, akár magadnak, vagy másnak, ajándékba, karácsonyra, IDE kattintva megtalálod.

A CIB Banknál

A Kártyabirtokos ügyfeleiknek ezen új jóváhagyási folyamathoz a CIB Bank Mobilalkalmazást, vagy az alkalmazás egy szűkített, ún. Kártyaautentikációs funkcióját biztosítják.

Korábban az interneten történő bankkártyás vásárlást az sms-ben vagy push-üzenetben megkapott 8 jegyű kód beírásával lehetett hitelesíteni. 2020. november 4-től az interneten történő bankkártyás vásárlás a CIB Bank Mobilalkalmazás használatával hagyható jóvá.

Részletes leírást itt találsz

MKB Bank

Az MKB Banknál a gyakran ismételt kérdések fülön találsz részletes információt

Javaslom nézd meg a bankod milyen változtatást eszközöl, hogy ne a vásárlás pillanatában szembesülj a problémával.